Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Miten olla ally?

Ihanaa että haluat olla ally! Olet jo ottanut ensimmäisen askeleesi avatessasi tämän sivun. Kiitos. Alla olevassa listassa on asioita, joilla voit osoittaa olevasi sukupuolivähemmistöjen puolella. 

Toimi näin:

1) Käytä ihmisistä aina vain sitä nimeä, jota hän haluaa hänestä käytettävän. Vaikka olisit tuntenut hänet aiemmin eri nimellä, älä ikinä käytä vanhaa nimeä hänen tai kenenkään muunkaan kuullen.

2) Älä koskaan kysy, mikä ihmisen "oikea" nimi on.

3) Älä koskaan outtaa (pakota ulos kaapista) toista ihmistä missään tilanteessa ilman hänen lupaansa. Kaikki ympäristöt eivät ole turvallisia, ja on ihmisen oma asia kenelle haluaa olla "ulkona."

4) Älä puhu ihmisen menneisyydestä tyylillä "silloin kun sä olit vielä tyttö." Ihminen voi olla syntymästään asti esimerkiksi muunsukupuolinen, mutta hänellä ei vain aiemmin ole ollut siihen sanoja.

5) Kuuntele, älä oleta.

6) Kunnioita ihmisten suosimia pronomineja vieraskielisissä ympäristöissä. Jos et ole varma, kysy mieluummin kuin oleta. Suomen kielessä vältä vastaavasti käyttämästä sukupuolitettuja sanoja, kuten täti, setä, työmies jne.

7) Kunnioita sitä terminologiaa, jolla ihmiset omaa identiteettiään kuvaavat.

8) Huomioi, ettei kaikkien muunsukupuoliseksi identifioituvien ihmisten identiteetti ole samanlainen. Muunsukupuolinen on yläkäsite, jonka alle mahtuu runsaasti erilaisia identiteettejä. Jokaisen identiteetti on omanlaisensa, aivan kuten cissukupuolisillakin.

9) Älä oleta ihmisen seksuaalista suuntautumista hänen sukupuoli-identiteettinsä perusteella. Sukupuoli ja seksuaalisuus ovat kaksi täysin erillistä ominaisuutta.

10) Älä kysy ihmisen genitaaleista tai seksielämästä.

11) Muista, että identiteetin validius ei ole kiinni ihmisen ulkoasusta. Ihminen on siis täysin validi myös ilman minkäänlaista sukupuolen korjausprosessia.

12) Huomaa, että muunsukupuolisuus ei ole valinta kapinoida yhteiskunnan binääristä järjestelmää vastaan, vaan aito sukupuoli-identiteetti.

13) Jos kuulet transfoobista läppää, puutu siihen. Huumori on kiva juttu, mutta sitä voi heittää muistakin aiheista kuin marginaalisesta ihmisryhmästä, jonka ihmisoikeuksia loukataan edelleen Suomenkin kaltaisessa valtiossa.

14) Jos huomaat esimerkiksi kirjautumista vaativilla nettisivuilla tai muilla palveluilla olevan pakollinen kysymys sukupuolesta, eikä kolmatta vaihtoehtoa löydy, puutu asiaan. Voit esimerkiksi tweetata kyseiselle taholle, postata tämän facebookiin tai pommittaa sähköpostilla. Näin yksinkertaisella teolla voi luoda lisää turvallisia ympäristöjä sukupuolivähemmistöille.

15) Jos kuulet jonkun käyttävän loukkaavia transfoobisia termejä, kuten tämän linkin kuvassa esitetyt (SISÄLTÖVAROITUS: t-slur), pyydä häntä lopettamaan kyseisten sanojen käyttö, sillä ne ovat äärimmäisen loukkaavia.

16) Kannata sukupuolineutraaleja WC-tiloja. Sinullahan on todennäköisesti sellainen kotonakin!

17) Ole armollinen itsellesi ja ymmärrä rajallisuutesi allyna. Kaiken tiedon omaksuminen vie aikaa, mutta se, että aidosti  yrität oppia ja olla sukupuolivähemmistöjen tukena on tärkeintä.

 

©2019 Munlaista elämää - suntuubi.com