Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Tervetuloa kulkija!

Blogikirjoitukset

Miksi vaihdoin nimeni?
27.04.2018 21:49 | Noel

Jotkut teistä saattavatkin tietää, että vaihdoin syksyllä juridisen nimeni. Muutokseen reagoitiin suurimmaksi osaksi positiivisesti ja ymmärtäväisesti, mutta aivan kaikilta ei ymmärrystä herunut, eikä se varsinaisesti minua yllättänytkään. 

Miksi sitten vaihdoin nimeni? Minut määriteltiin syntymässä tytöksi/naiseksi, mikä luonnollisesti johti siihen, että vanhempani valitsivat minulle "naisen nimen." Elin nimeni kanssa pitkään tyytyväisenä, ennen kuin huomasin, ettei se tuntunutkaan omalta. Nuorempana jopa tykkäsin nimestäni jollakin tasolla, kunnes murrosiän loppupuolella se alkoi lähinnä ahdistaa minua. Nimi itsessään ei varsinaisesti ollut ahdistava, vaan sen kautta ihmisten tekemät oletukset ja minuun kohdistetut odotukset. Minut asetettiin jatkuvasti nimeni perusteella tiettyyn muottiin, johon en kokenut sopivani. Tunsin itseni vääränlaiseksi. Syntymänimeni ääneen kuuleminen tuntui vaikeammalta joka päivä. Se sai minut voimaan fyysisesti pahoin.

Haaveilin monta vuotta miehen nimestä, mutta tiesin sen jäävän haaveeksi, ellen hakeutuisi transpolille hormonihoitoihin. Lopulta otin käyttöön lempinimen, joka tuntui välittömästi omalta. Sekään ei kuitenkaan poistanut kaikkea nimiahdistustani. Aloin pelkäämään tilanteita, joissa minun piti esittäytyä juridisella nimelläni tai näyttää henkkarini. Minusta tuntui, että sain vieraan ihmisen kanssa olla oma itseni aina siihen hetkeen saakka, kun hän sai tietää nimeni. Siinä minä sitten seisoin voimattomana, kun toisella ihmisellä oli kädessään se epäreiluin ase minua vastaan. Oli nöyryyttävää toivoa, että välttyisi osumalta.

Kun syksyllä olin aloittamassa opinnot yliopistossa uusien ihmisten keskellä, juridinen nimeni ahdisti minua aivan uudella tasolla. Aloin selvittää, miten voisin vaihtaa nimeni, ja millaisia vaihtoehtoja olisi. Tarkoituksena oli saada nimi, joka ei ahdistaisi minua, eikä saisi ihmisiä olettamaan sukupuoltani. Lopulta rakastuin nimeen Noel. 

Nimeni vaihtaminen paransi elämänlaatuani huomattavasti. On tietysti harmi, etteivät kaikki minulle läheiset ihmiset ymmärtäneet ratkaisuani, mutta sekuntiakaan en ole siitäkään huolimatta päätöstäni katunut. Tunnen oloni enemmän minuksi kuin koskaan ennen, enkä juuri nyt keksi, mikä olisi sitä arvokkaampaa.

Nykyään en pysty hillitsemään hymyäni, kun jossain kysytään nimeäni tai pyydetään näyttämään henkkarit. Enkä ole kertaakaan kirjoittanut nimmariani väärin! Olen todella ylpeä nimestäni ja siitä, että uskalsin viimein toimia oman tahtoni ja hyvinvointini mukaan! Itsellenihän minä elämääni elän.

P.S. Kaikki sukupuolivähemmistöjen edustajat eivät koe tarvetta vaihtaa juridista nimeään. Minulle se oli elinehto.

 


( Päivitetty: 23.05.2018 13:45 )

 - Noel

<< TakaisinKommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Roskapostisuojaus: Paljonko on seitsemän miinus kolme?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Ei kommentteja
RSS

©2019 Munlaista elämää - suntuubi.com